söndag 23 december 2012

God Jul

Vill önska er en riktig god och härlig jul. Själva försöker vi att ta oss till min familj i Onsala men hamnade halvvägs hos svärföräldrarna då Jonas åkte på magsjuka igår. Han mår mycket bättre nu så vi hoppas på en ny bilfärd i kväll eller i morgon bitti. Svärföräldrarna är bortresta men har kylskåpet fullt med julmat så vi klarar oss ifall vi blir fast här.

Njut nu av ledigheten och tänk på att ni inte behöver träffa alla på självaste julafton.

God jul!
Malin


fredag 21 december 2012

Varför?

Det som hände i fredags i Newtown har gjort mig förlamad inombords. Hur kan en människa gör så? Hur kan man bara stå och avrätta på det sättet. Dessa små oskyldiga människor som har blivit bestulen på sin framtid.

Några dagar senare, jag tror det var i Syrien, går 10 unga flickor på en mina och sprängs i luften. Där är det inte en person med psykiska problem som är i farten utan "vanliga" människor som anser sig har mer rätt än andra att leva.

Samtidigt här hemma går vi och är irriterade för att de tar bort en figur i Kalle Anka. Har vi inte större problem än så. Jag säger inte att det är rätt att göra så. De tar ju inte bort den för att jäklas med oss utan tänk istället efter varför de tar bort den.

torsdag 20 december 2012

Juletid!

Jösses vilka veckor det varit. Sen första advent vet jag knappt vad jag gjort. Har så himla mycket att göra på jobbet. Saken är den att jag älskar att ha fullt upp på jobbet men jag är inte van att ha det och samtidigt passa en tid, som här dagistid. Tror aldrig jag kommer vänja mig att bara släppa allt och åka. Vägrar komma i sista minuten till dagis med andan i halsen så jag ser alltid till att ha marginal men det är ändå svårt att släppa ett arbete och inse att jag får fortsätta i morgon.

Hemma har vi julpysslat och fått det lite hemtrevligt men eftersom vi stora delar av julen är bortrest har vi lagt det på en liten nivå.

Idag är jag inte kompis med bloggen när det gäller att lägga in bilder. Den gör inte alls som jag säger. Så det får bli lite konstigt.


Det blev lite pepparkakor till slut

Stor koncentration

Skräpet från en mysig julkortspysslarkväll i ljuset från stearinljusonsdag 12 december 2012

Dagens teknik

Äntligen börjar det komma teknik i min smak. Jag, och säkert många med mig, tycker att tekniska prylar är så himla fula. Tv:n är ful, stereo (inte så många som har det längre) är ful, dockningsstationer är fula.
Nu har äntligen någon tänkt till (första gången jag ser det iaf) och skapat en perfekt dockningsstation. Det är danska Kreafunk som har formgivit den.

I hyllan finns två stycken 40 watts högtalare som ljuder ut i rummet, hyllan klarar en belastning av prydnadsföremål eller annat snyggt upp till 15 kilo.


 

måndag 10 december 2012

"Inte som alla andra"

När jag träffade min Jonas tänkte inte jag så mycket på att han är mörk (adopterad från Sri Lanka när han var 1 år). Jag såg ju att han var det, men det spelade inte så stor roll för mig. Jag har hört vid några tillfällen under åren (innan jag träffade Jonas) att folk sagt att de inte skulle kunna tänka mig att vara ihop med någon mörk. Det låter så himla ytligt för mig. Då vill man bara ha en ytlig, "perfekt" bild utåt och inte så noga vad som händer på insidan.

För 1,5 år sedan fick vi vår dotter, Ester, som självklart även hon är mörk. Inte lika mörk som sin pappa och hon har fått brunt hår istället för svart, men ändå mörkare än de andra barnen på förskolan. När vi skulle bestämma hennes namn kände jag för första gången att hon är "annorlunda". Tyvärr lever vi i ett inskränkt samhälle där alla inte har lika rätt och tyvärr tror jag det kommer fortsätta ett tag till. Vi kände att vi "måste" ge henne ett "svenskt" namn för att göra hennes framtid enklare.

När Ester var 1 år så skulle hennes farmor och farfar säsongsinviga sin husvagn, de brukar ta en liten tur i början av sommaren för att se om allt fungerar. De åkte till en liten lantlig camping några mil utanför Örebro. Jonas var föräldraledig så de tillbringade dagarna ute på campingen. På denna camping är det väldigt många säsongare som tror att det är deras camping. Jonas och Ester satt på lekplatsen och grävde i sanden och farfar var inne i servicehuset och diskade. Då kommer det en äldre man (60+) in i servicehuset och säger till farfar med en suck att "nu har den skiten hittat hit", och syftade på Jonas och Ester. Farfar sa stolt att det är hans son och barnbarn och mannen blev nog lite ställd. Jonas är stark och kan ta det och skaka av sig och som tur är så förstod inte Ester något. Men vad händer om några år när hon börjar förstå detta. Usch, jag bävar för det.

Detsamma gäller alla "invandrarbarn" idag som tyvärr hos många hamnar i facket invandrare. De har förmodligen bott i Sverige i hela sitt liv, kanske inte ens varit i föräldrarnas eller till och med far/morföräldrarnas hemland och ändå ska de in i facket. Kommer de någonsin få samma chanser som "svenska" barn har till exempel på arbetsmarknaden. jag är rädd att kommer att dröja många många år innan det sker, om det nu sker. Tyvärr smittar ju föräldrarnas åsikter av sig på barnen.

Varför kan vi inte bara vara individuella människor?


Musikhjälpen

Idag börjar årets bästa radioprogram och det håller på i 6 dagar, 24 timmar om dygnet, totalt 144 timmar. Självklart tänker jag på Musikhjälpen. Vill ni följa det och självklart då även stödja dem genom att önska låtar så kan ni lyssna på det dygnet runt på p3 eller svtplay.se. Det börjar klockan 20:00 ikväll. Årets insamling går till att barn i slummen ska ha rätt till rent vatten. Läser man texten nedan så är det ju en självklarhet att hjälpa till, vilket det är ändå. Man behöver bara bli påmind ibland.

"Varje dag dör 2000 barn på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien. Det är mer än ett barn i minuten. Därför går Musikhjälpens insamling 2012 till kampen för att barn i slummen ska få tillgång till rent vatten." (från musikhjälpens hemsida)

Jag brukar önska minst en låt om dagen. Jag gör det via sms och man kan välja på 50, 100 eller 200 kr. Kan jag lägga pengar på julklappar till folk som redan har för mycket saker så kan jag definitivt skänka pengar till de barn som verkligen behöver hjälpen.

Så, ni som läser här, nu uppmanar jag er att minst önska en låt.


Gina, Jason och Kodjo, även programledare förra året och gjorde ett fantastiskt bra jobb.


lördag 8 december 2012

På pepparkakan

Jag har alltid är pepparkakor som de är men nu är jag helt besatt i detta ljuvliga "tillbehör". Tydligen är många det för de är slut överallt. Besattheten hos mig är stor så frågan är hur jobbig jag kommer bli i helgen?!?!?!?

Bild lånad från handla24.se

Pepparkakor

Ester är hemma igen sen i tisdags, denna gång på grund av svinkoppor. Jag lär mig så himla mycket om sjukdomar just nu :) Hon har bara två koppor i ansiktet, känner inte av dem och behöver ingen antibiotika, skönt det. Eftersom det är smittsamt så får hon inte vara på dagis så Jonas har varit hemma det mesta denna veckan.
När Jonas hämtade henne i tisdags förmiddag tyckte fröknarna så synd om henne för de skulle baka pepparkakor då och nu skulle Ester missa detta. Jonas tyckte också synd om henne och bestämde att vi måste baka till helgen. Hmm, tänkte jag. Ester vet ju knappt vad pepparkakor är och än mindre att man kan baka dem. Ja, ja det blir väl till att baka då.
Jag har på några andra bloggar sett att de köpt pepparkakor från Arbrå Ångbageri och dessa levereras i så otroligt vackra burkar. Måste ha en sådan. Dessutom kan man skriva ut nya etiketter från deras hemsida så den är verkligen användbar. Har inte hittat burken i mina trakter men hoppas på svar på mailet jag skickat till dem.


Lånad från Arbrå Ångbageri
 

fredag 7 december 2012

Kära syster

Idag fyller min underbara syster 30 år. Grattis!!!!

Min underbart jobbiga lillasyster

Jylpyssel

Igår var jag på julpyssel på IKEA. Riktigt kul. Jag gjorde en julstrumpa som ni får se senare, ska pimpas klart. Jag testade även på makramé. Roligt och ganska enkelt (iaf denna varianten) något som passar mig.

tisdag 4 december 2012

Adventskalender

Esters farmor har broderat en jättefin adventskalender till Ester och fyllt den med små paket. Hon tyckte att det var lite svårare att komma på paket då Ester inte äter godis än :)

Vi trodde att det skulle bli problem att få Ester förstå att hon bara får ta en paket om dagen men än så länge så har det gått bra.

Svårt att se men det är en fin tomte bakom paketen.

måndag 3 december 2012

1:a advent

Oj oj, vad det är mysigt nu. Det är en så speciell känsla när adventsstakar och stjärnor får komma fram. Igår hade vi lite glöggmys hemma med några vänner och det var riktigt mysigt.

Tanken var att jag skulle ut i skogen och "låna" en liten liten gran att ställa på byrån men latheten tog över när jag var på shoppinggallerian och såg att de sålde sockertoppsgranar. Så det tillsammans med en ljusslinga blev riktigt mysigt. Ljuslyktan ska egentligen inte vara där utan det ska dit en skål med clementiner, måste bara handla dem först. Beklagar att bilden är kass men det blir liksom inte ljust ute.

Tavlan är från IKEA och byrån har jag fått, ska bara byta ut de hemska knopparna

Granit

Sen jag flyttade från Göteborgstrakten för snart 10 år sedan så har jag saknat affären Granit. Gissa om jag blev helt överlycklig när jag fick reda på att de ska starta en webshop. Den skulle tydligen redan varit igång men har blivit försenad. Det gör mig inget bara de öppnar :) I vår ska det tydligen vara dags.

Bilder lånade från Granit.se